Prirodna kozmetika

U izradi prirodne kozmetike koriste se sirovine prirodnog podrijetla koje joj donose i određene karakteristike. U skladu s tim, prirodna kozmetika hrani kožu te ima ljekovito djelovanje. Unatoč nerijetko specifičnim mirisima ili bojama te nešto kraćem roku trajanja od konvencionalne kozmetike, u proizvodnji prirodne kozmetike provode se kontrolirani proizvodni postupci koji ne zagađuju okoliš. Istaknuti certifikati na ambalaži preporuka su kvalitete i pouzdanosti.


Snaga crvenog poljupca

Žena koja nosi crveni ruž ima ono nešto, neku posebnu auru, Francuzi bi rekli je ne sais quoi. Samo jedan premaz crvenog ruža pobuđuje osjećaje ženstvenosti, senzualnosti, smionosti, samopouzdanja... Moć crvenog ruža je neupitna. Zato je važno pronaći pravu nijansu.

Baš kao što romantičari vjeruju da svaka osoba ima srodnu dušu, mi u to vjerujemo i kad je riječ o crvenome ružu. „Crveni ruž pristaje svakoj ženi“, tvrdi Marijana Gluić, visažistica iz zagrebačke Škole mineralnog make upa, „a najbolji je suputnik umornom licu, u tmurnim danima i u magičnim noćima. Kako bi odgovarao svim prilikama i dobi žene koja ga nosi, potrebno je odabrati primjerenu boju i teksturu ruža.“

Kako među stotinama ponuđenih nijansi odabrati onu koja će istaknuti vašu ljepotu? Tajna visažista je da na usne nanesu nekoliko boja kako bi postigli onu savršenu, personaliziranu nijansu. Kako je za takvo što potrebno imati pozamašnu paletu boja i stručno oko, radije malo više vremena posvetite odabiru savršene nijanse, one koju nećete trebati ni potamniti ni posvijetliti.

„Ako je vaš ten maslinaste ili žućkaste nijanse, više će vam odgovarati topli tonovi crvene boje, poput koraljne, dok će ružičastoj ili neutralnoj boji kože ljepše pristajati hladniji, plavi tonovi crvene, poput boje vina. Ako u drogeriji niste sigurni koji ruž ima topli, a koji hladni ton“, savjetuje vizažistica Gluić, „na jagodicu prsta nanesite nekoliko nijansi i usporedite ih.

One koje se budu doimale toplima, sunčanima i pomalo narančastima, pripadaju toplom spektru, a one koje vuku na ljubičasto ili plavo, nijanse su hladnog spektra.“ Niste li sigurni koja je nijansa vaše kože, nasmijte se i odaberite ruž prema boji zuba. „Ako su vam zubi žućkasti, odaberite ruž hladnih nijansi, a bijelim će zubima topli, koraljni tonovi dati posebnu blistavost“, savjetuje make up stručnjakinja.

Dobra je vijest da se crvenog ruža, kao i njegove kvalitete, ne trebate odreći ni kad birate prirodni make up. I stručnjaci ističu da je važno imati „zeleni“ ruž jer je koža usnica vrlo tanka i osjetljiva. Poznato je da prosječna žena, šminkajući se svaki dan, pojede pokoju tubicu ruža tijekom života. Podaci o količini konzumiranog ruža su različiti, neki spominju jedan kilogram, a neki čak više od pet. Ako kao referencu uzmemo podatak, koji su koristili znanstvenici s UC Berkeley’s School of Public Health prilikom testiranja ruževa na teške metale, da korisnice ruževa u prosjeku pojedu oko 24 miligrama proizvoda na dan, dobit ćemo rezultat od oko 8,7 grama pojedenog ruža godišnje. Uz malo računanja, ta količina može biti veća od četiri kilograma ako tijekom pola stoljeća života ruž nanosite dva puta na dan.

Tako se u organizam unose čestice i do nekoliko desetaka različitih teških metala, poput olova, kroma, aluminija i kadmija, za koje se smatra da uzrokuju teške i ozbiljne zdravstvene tegobe. Tu su još i parabeni, ftalati, BHA i drugi štetni konzervansi, oksibenzon, umjetni mirisi, koji također mogu naštetiti zdravlju i prouzročiti kožne alergije. No to je, na sreću, moguće izbjeći. Na tržištu postoje prirodni ruževi bogate palete crvenih nijansi. Koraljnocrvena, krvavocrvena, grimizna, boje rubina, višnje, trešnje, jagode, lubenice, vina mogu se dobiti prirodnim putem. Većina takvih ruževa pruža intenzivnu boju i njeguje usne, bez štetnih sastojaka, a oni kvalitetniji obećavaju i dugotrajniju postojanost.

Za boju prirodnih ruževa odgovorni su oksidi i mice. Katica Wolf, aromaterapeutkinja koja održava radionice izrade prirodne kozmetike, objašnjava: „Oksidi su prirodni spojevi koji nastaju kao produkt oksidacije, tj. prerade hrđe raznih ruda, metala ili minerala, čiji se pigmenti filtriraju, suše i melju, a zaslužni su za mat nijanse. Mice su svjetlucavi pigmenti koji se također dobivaju iz različitih ruda toplinskom obradom, brušenjem i prosijavanjem.“

Uz boje prirodnog podrijetla, organski ruževi uglavnom su obogaćeni obiljem njegujućih i zaštitnih sastojaka, poput pčelinjeg i karnauba voska, biljnih ulja i maslaca. U nekima se mogu naći i titanijev dioksid i cinkov oksid, isti oni sastojci koji u mineralnim zaštitnim faktorima služe za obranu kože od UV zračenja. Tako i ruž može imati blago zaštitno djelovanje.

Prirodni, mineralni pigmenti u ruževima su dugotrajni i postojani. Štoviše, odlično odolijevaju visokim temperaturama, znoju, vodi i vlazi u zraku jer su vodootporni, otkrila nam je vizažistica Gluić. U njihovu sam se postojanost i sama uvjerila prije nekoliko godina na radionici izrade prirodne dekorativne kozmetike. Prah čiste temeljne boje dobivene od željeznih oksida kristala hematita prosuo mi se po ruci i obojio nekoliko prstiju u krvavocrvenu.

Prste sam odmah prebrisala vatom natopljenom sredstvom za uklanjanje šminke, no pigment je bio tvrdokoran i potpuno je nestao tek nakon što sam nekoliko puta dobro oribala ruke. Pravilno nanesenom i dobro odabranom nijansom crvenog ruža, bila ona iskričava koraljna ili tamna poput crvenog vina, usnice će biti spremne za poglede i poljupce.

Izvor: Sensa Autorica: Magda Dežđek Fotografije: Unsplash

Osobna njega

Osviješten izbor

Korištenjem odabranih proizvoda kad je riječ o osviještenoj prehrani, prirodnoj kozmetici, osobnoj higijeni ili za domaćinstvo pridonosite smanjenju mikroplastike koja inače završava u moru. Već sada u morima i oceanima pliva šest puta više plastike od planktona.

U dm-u smo se posvetili temi savjesnog odnosa prema prirodi. U skladu s time želimo zastati te promisliti o novim navikama i mogućnostima. Korištenjem proizvoda koji imaju ekološki predznak odlučujemo krenuti u smjeru osviještenog izbora i tako biti pozitivan primjer i drugima. Zato, osvijesti!


Osvijesti! najbolje dolazi iz prirode!

Za kupnju osviještenih proizvoda u vrijednosti iznad 150 kuna pripremili smo i poklon: atraktivnu pamučnu torbu "OSVIJESTI!", kao trajni podsjetnik na to da ti život bude ispunjen osviještenim odlukama i najboljim proizvodima iz prirode... jer i mala promjena čini veliku razliku! Više informacija potražite ovdje.

*Ponuda se ne odnosi na specijalne i početne dojenačke mliječne pripravke.
Promocija traje od 1. do 28. veljače 2019.